چای سنواتی 16 ساله شد

چای تولیدی که اکنون انبار شده، حاصل تلاش کشاورزان در 15 سال پیش بوده که به دلیل نداشتن بازار مصرف داخلی و نبود صادرات، دیگر مصرف انسانی ندارد اما برای تبدیل به کمپوست (دفن به شیوه بیولوژیکی) بودجه نداشته و در انتظار اعتبار است.
گرچه اختلاف نظرهایی بین بخش خصوصی و دولتی درباره میزان چای سنواتی انبار شده وجود دارد و هنوز مشخص نیست که چای سنواتی به گفته دستاندرکاران این صنعت 180 هزار تن است یا به گفته رییس سازمان چای 6000 تن! اما با توجه هزینههای حمل و نقل و کارگری برای تبدیل به کمپوست شدن نیز اعتبار لازم دارد و علیرغم مصوبه دولت برای معدومشدن این میزان چای غیر قابل مصرف، بودجهای برای آن در نظر گرفته نشده است.
مجید صفاری _ معاون بازرگانی سازمان چای _ درباره آخرین وضعیت چای سنواتی به ایسنا گفت: در مصوبه 90.5.12 صراحتا اعلام شد تا چای سنواتی به کمپوست تبدیل شود اما با توجه به حجم بالای آن، تبدیل این میزان چای به کمپوست نیازمند اعتبارات بسیاری است که تاکنون تامین نشده است.
وی افزود: بخشی از چای سنواتی به دهه 70 و بخشی از آن به اوایل دهه 80 و سالهای 82 و 83 مرتبط برمیگردد. همچنین حدود 50 هزار تن از این چای نیز تولید سالهای 86، 87، 88 بود که قرار شد بخشی از آن به کمپوست تبدیل شود و تولید سال 88 که هنوز قابلیت مصرف انسانی دارد، توزیع شود.
معاون بازرگانی سازمان چای ادامه داد: اخیرا یک شرکت خصوصی 50 هزار تن چای تولیدشده در سالهای اخیر را خریداری کرده و درصدد تبدیل آن به کمپوست در یکی از موسسات تحقیقاتی استان البرز است.
صفاری درباره برنامه سازمان چای برای تبدیل چای سنواتی به کمپوست اعلام کرد: سازمان چای به عنوان سازمان نظارت کننده بر تبدیل چای سنواتی به کمپوست درصدد است تا در صورت حل مشکلات صنعت چای، در اوایل سال آینده مشکل چای سنواتی را حل کرده و آنها را به کمپوست تبدیل کند تا دیگر سوداگران نتوانند شایبههایی برای برهم زدن بازار داخلی ایجاد کنند.
سالانه 30 هزار تن چای تولید میشود که 7500 تن آن مصرف داخلی دارد و بقیه نفروخته باقی میماند تا شاید صادر شود و این شرایط نا به سامان تولید و بازار چای یاعث شده چایکاران این محصول را مفلوکترین محصول کشاورزی بدانند و به قول خودشان فاتحه چای ایرانی را بخوانند...
سال گذشته معاون اول رییس جمهور در دیدار مجمع نمایندگان استان گیلان از نگاه ویژه دولت به این استان خبر داده و گفته بود که با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از اقتصاد استان گیلان به برنج و چای وابسته است، دولت تلاش میکند در بازار این دو محصول تحرک مثبت و رونق ایجاد کند اما تاکنون سیاستی در این خصوص اتخاذ نشده است.
منبع : خبرگزاری ایسنا