ایران و ایتالیا میتوانند در صنعت غذا و کشاورزی مکمل یکدیگر باشند
ایتالیاییهای فعال در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی که همراه هیات بزرگ تجاری ایتالیا هماکنون در ایران به سر میبرند، دیروز مهمان اتاق تهران بودند تا ظرفیتهای مختلف همکاری میان دو کشور در این حوزه مهم و استراتژیک را بررسی کنند.
در این نشست وزیر کشاورزی ایتالیا و رییس اتاق تهران با اشاره به توان بالای تولید محصولات کشاورزی در ایران و پیشرو بودن صنایع غذایی دو کشور، بر توسعه همکاریها با سرمایهگذاری مشترک و انتقال تکنولوژی تاکید کردند.
رییس اتاق تهران در این همایش، به روابط حسنه میان ایران و ایتالیا اشاره کرد و گفت: «نقطه عطف مناسبات دو کشور این است که طی سالهای گذشته که ایران در تحریم به سر میبرد، ایتالیا همکاریهای اقتصادی خود با کشور را قطع نکرد و این در حالی است که در زمان تحریمها، ایتالیا بالاترین سطح روابط با ایران را در میان کشورهای اروپایی داشته است.»
مسعود خوانساری به سفر چندی پیش رییسجمهور به ایتالیا اشاره کرد و افزود: «در این سفر، هیات 100 نفره از فعالان اقتصادی و بخش خصوصی، رییس جمهور را همراهی کردند و تفاهم نامه های خوبی نیاز میان دو کشور به امضا رسید.»
وی با بیان اینکه سهم بخش کشاورزی در تولید ناخالص داخلی ایران 15 درصد و سهم صنایع غذایی در صنعت کشور 16 درصد است، افزود: «محصولات کشاورزی و غذایی ایران طی سال 2014 میلادی به بیش از 28 کشور اروپایی صادر شد.»
رییس اتاق تهران، بازار ایران و کشورهای همسایه را با ظرفیت بالا برای همکاری میان بنگاههای اقتصادی دو کشور عنوان کرد و افزود: «ارزش واردات مواد غذایی و کشاورزی کشورهای همسایه ایران رقمی نزدیک به 108 میلیارد دلار است که بنگاههای اقتصادی و تولیدی ایتالیا طی همکاری با شرکتهای ایرانی می توانند سهم بسزایی از این حجم تجارت داشته باشند.»
میتوانیم دست به کارهای بزرگی بزنیم
در ادامه این نشست ماریزیو مارتینا، وزیر کشاورزی ایتالیا با اشاره به تحکیم روابط دو کشور طی سالهای گذشته گفت: «به نظر میرسد، مرحله جدید از روابط دو جانبه فرار رسیده است و شکلگیری این ملاقاتها، یکی از آثار گشایشهای سیاسی و دیپلماتیک میان ایران و سایر کشورهاست.»
او سپس غرفه ایران در اکسپو میلان را یکی از مهمترین غرفهها توصیف کرد و گفت: «من فکر میکنم، روابط ایران و ایتالیا با همکاری رم و دولت ایران در مسیر صحیحی قرار گرفته است.» مارتینی در ادامه گفت: «ایتالیا دو الگوی مکمل برای کشاورزی و صنایع غذایی دارد که امکان تکمیل دو جانبه این الگوها وجود دارد. در واقع، صنایع غذایی میتواند مسیری برای گسترش مناسبات اقتصادی و تجاری ایران و ایتالیا باشد.» وزیر کشاورزی ایتالیا ادامه داد: «در شراکت دو کشور در زمینه محصولات کشاورزی و صنایع غذایی، میتوان دست به کارهای بزرگی زد. البته نه به این ترتیب که یکی دهنده و دیگری گیرنده باشد، بلکه ما پروژههای بزرگی در دست اجرا داریم که میتوان با همکاری یکدیگر آنها را گسترش داد.»
او تصریح کرد: «نقطه قوت ایتالیا، برقراری ارتباط میان تولیدات کشاورزی، مواد غذایی و ارزشهای محیطی و سرزمینی است. به طوری که الگوی کشاورزی در ایتالیا، منجر به ایجاد دو هزار یورو ارزش افزوده در هر هکتار می شود که این رقم دو برابر میانگین اروپاست. حتی تولیدات ایتالیا 60 درصد بیش از فرانسه است. ایتالیا همچنین یکی از کشورهای مطرح در زمینه تولید محصولات بیولوژیک است و وسعت اراضی کشت بیولوژیک در کشور ما به حدود یک میلیون و 300 هزار هکتار میرسد.» مارتینی افزود: «ایتالیا همچنین در زمینه ژنتیک حیوانی و گیاهی اقدامات مهمی به انجام رسانده است. ما میتوانیم تجربیاتی در زمینه مکانیک کشاورزی، تکنولوژی، برداشت و حفظ و نگهداری محصولات در زمان طولانی و حملونقل و سایر تجربیاتی که ایتالیا را به کشوری سرآمد تبدیل کرده را به ایران عرضه کنیم.»
او ادامه داد: «در این زمینهها شرکتهای کوچک و متوسطی فعال هستند که با سرعت و کارآمدی فعالیت میکنند و دارای پویایی هستند. در عین حال ایتالیا دارای این توان است که به بازارهای آزاد دست پیدا کند و امروز این توانمندی خود را میتواند عرضه کند. ایران نیز در تولید محصولاتی نظیر خرما و زعفران دارای تجربیاتی است و میتوان در این زمینه با یکدیگر همکاری کرد.» وزیر کشاورزی ایتالیا گفت: «باید از دل این نشست، چارچوب مشخصی برای همکاری فعالان اقتصادی ایران و ایتالیا خارج شود که در عین حال دارای وجاهت قانونی نیز هست. ورود هیات ایتالیایی به ایران سومین گام در توسعه مناسبات دو کشور محسوب میشود و فکر میکنیم در آینده باید به پروژههای مشترک بزرگتری بیندیشیم.»
ظرفیت سختافزاری ایران در کنار تجربه جهانی ایتالیا
محمدرضا مرتضوی رییس هیات مدیره کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران نیز در این نشست، از آمادگی این تشکل غذایی برای شناسایی ظرفیتهای همکاری میان دو کشور خبر داد و گفت: «ایجاد ارزش افزوده و کمک به بنگاههای کوچک و متوسط در حوزه کشاورزی و صنایع غذایی، یکی از رویکردهایی است که در این تشکل مورد توجه جدی قرار دارد.» وی گفت: «در راستای توسعه همکاریها میان دو کشور، تلاش خواهیم کرد که ظرفیتهای سخت افزاری کشور در بخش صنایع غذایی و کشاورزی را در کنار تجربیات تجاری و صنعتی بنگاههای ایتالیا قرار دهیم و برای بنگاههای تولیدی هر دو کشور ایجاد ثروت کنیم.»
پذیرایی از سرمایهگذاری ایتالیا در بخش غذا
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در امور بازرگانی نیز طی سخنانی، بر توسعه بخش صنعت غذا و کشاورزی ایران طی دست کم دو دهه اخیر اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر، یکی از مشکلات و چالشهای این بخش در کشور، مازاد تولید به ویژه در صنایع لبنی است.» علی اکبر مهرفرد افزود: «در بخشی از حوزه صنایع غذایی و کشاورزی، نیاز به سرمایهگذاری خارجی داریم که در این زمینه ایتالیا میتواند پیش قدم شود.» وی با اشاره به اینکه حدود 2 هزار 300 گونه گیاه دارویی در ایران شناسایی شده است، افزود: «یکی از حوزههای همکاری و سرمایهپذیر، تحقیقات روی گیاهان دارویی است که در این زمینه میتوان فرصتهای اقتصادی مناسبی برای دو کشور ترسیم کرد.» مهرفرد با بیان اینکه ایران در حال حاضر، دارای 18 میلیون هکتار اراضی کشاورزی است و از تولید سالانه 110 میلیون تن محصولات کشاورزی برخوردار است، گفت: «استراتژی کشاورزی در ایران، افزایش بهرهوری است.» وی در پایان خاطرنشان کرد که دو کشور ایران و ایتالیا میتوانند در حوزه صنعت غذا و کشاورزی، مکمل یکدیگر باشند.
مبادلات ایران و ایتالیا 12 درصد افزایش یافت
در ادامه این نشست، لویی اسکوردامگلیا، رییس فدراسیون انجمن صنایع غذایی ایتالیا نیز دقایقی را در جمع فعالان اقتصادی ایران و ایتالیا به سخنرانی پرداخت و گفت: «با آمدن رییسجمهوری ایران به ایتالیا زمینه توسعه همکاریها میان دو کشور فراهم شد.» او گفت: «گروهی از شرکتهای ایتالیایی به ایران آمدهاند و میتوانند با فعالان اقتصادی ایران به مشارکت بپردازند و این سینرژی را به تجاربی تمام عیار تبدیل کنند.» رییس فدراسیون انجمن صنایع غذایی ایتالیا تصریح کرد: «ایتالیا هیچگاه ارتباط خود را با ایران قطع نکرده است؛ شرکتهای ایتالیایی موتور حرکت را روشن نگاه داشته و اکنون که چراغ روابط دو کشور سبز شده است، نمیتوانند اجازه دهند که سایر کشورها از ایتالیا پیشی بگیرند.»او افزود:«ایران چالش تحریم ها را به فرصت تبدیل شده و در این مدت موفق شده از وابستگی خود به نفت بکاهد. ایران در صنعت غذا نیز پر کار بوده است.» لویی اسکوردامگلیا با اشاره به اینکه مبادلات ایران به10 هزار یورو محدود شده است، گفت: «سال گذشته، ارزش مبادلات دو کشور 12 درصد افزایش یافت.» او گفت: «این ایدهآل است که ایران حتی محصولات کشاورزی خاورمیانه را تامین کند یا در تولید برخی محصولات خودکفا شود؛ محصولاتی نظیر گندم، حبوبات، پروتئین و گیاهان گلخانهای. ایتالیا در این زمینه میتواند با ایران همکاری داشته باشد.» رییس فدراسیون انجمن صنایع غذایی ایتالیا با اشاره به امضای تفاهمنامهای که میان کانون صنایع غذایی ایران و این فدراسیون صورت گرفت، گفت: «ما نمیخواهیم یک یادنامه امضا کنیم؛ بلکه میخواهیم بستری برای توسعه همکاریها بیشتر و تازهتر ایجاد کنیم.»
منبع : سایت وزارت جهاد کشاورزی
برچسب ها : ایتالیا , بنگاههای اقتصادی و تولیدی ایتالیا , وزیر کشاورزی ایتالیا , ماریزیو مارتینا , الگوی کشاورزی در ایتالیا , کشاورزی ایتالیا , کانون انجمنهای صنایع غذایی ایران , ایران , کشاورزی در ایران , گروهی از شرکتهای ایتالیایی به ایران آمدهان ,