انتخاب گیلان به عنوان پایلوت اجرای طرح تنفس

رییس سازمان جنگلها از انتخاب استان گیلان به عنوان محلی برای اجرای پایلوت طرحهای تدوین شده در راستای توقف بهرهبرداری صنعتی از جنگلهای شمال خبر داد و گفت: طرح تنفس در بخشی از جنگلهای این استان اجرا خواهد شد تا از نتایج آن در سایر استانهای شمالی استفاده کنیم.
به گزارش کشاورزی روز به نقل از زیست بوم ؛ خدا کرم جلالی در نشستی خبری که به مناسب هفته دولت در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، در پاسخ به پرسش برنامه اجرایی سازمان جنگلها به منظور توقف بهرهبرداری صنعتی از جنگلهای شمال، تاکید کرد: سازمان جنگلها برنامه لازم برای اجرای مصوبه دولت را تدوین کرده ولی اجرای این برنامه الزاماتی دارد. برای مدیریت یک میلیون و دویست هزار هکتار عرصه جنگلی دارای طرح، نیازمند 300 میلیارد تومان اعتبار هستیم و اگر بخواهیم برای دو میلیون هکتار جنگلهای شمال طرح تهیه کنیم باید 700 میلیارد تومان اعتبار به سازمان تزریق شود. این در حالی است که با گذشت 6 ماه از سال هنوز بودجهای از دولت دریافت نکردهایم و حتی برای مقابله با حریق پول کافی در اختیار ما قرار نمیگیرد.
وی در رابطه با اشکالات وارد شده به ماده 6 مصوبه دولت که بهرهبرداری از درختان شکسته و باد افتاده را مجاز میکند در حالی که این مسئله زمینهساز طغیان آفات و امراض در جنگل خواهد بود از تلاش این سازمان برای اصلاح این ماده قانونی خبر داد. رییس سازمان جنگلها افزود: سازمان محیط زیست با پیشنهاد ما برای اصلاح ماده 6 مصوبه دولت مخالفت کردهاست.
البته وی تاکید کرد: بحث توقف بهرهبرداری از جنگلهای شمال یک مقوله تخصصی است که از سالها پیش در سازمان جنگلها مطرح بودهاست. همانگونه که ما درباره مدیریت ببر و پلنگ نظر نمیدهند، سازمان حفاظت محیط زیست هم باید مدیریت عرصههای جنگلی را به متخصصان امر واگذار کند.
سمنها برای جنگل برنامه نمیریزند
جلالی در پاسخ به اینکه چرا سازمان جنگلها از سمنها درخواست تدوین برنامهای برای یک موضوع کاملا تخصصی یعنی توقف بهرهبرداری از جنگلهای شمال کرده، گفت: هیچ کس از سمنها درخواست نکرده که برای توقف بهرهبرداری برنامهای تدوین کنند.
وی ادامه داد: در طرح تنفسی که به تایید سازمان محیط زیست هم رسیده سازمان جنگلها مجاز است بین 500 تا 700 هزار متر مکعب چوب از جنگل برداشت کند. البته ما متوجه نشدیم که صدور مجوز برداشت این میزان چوب چه مفهومی دارد اما در حال حاضر میزان برداشت از جنگلهای شمال حدود نیم متر مکعب در هکتار است در حالی که پتانسیل برداشت و میزان رویش جنگل حدود دو تا چهار متر مکعب در هکتار ثبت شدهاست.
رییس سازمان جنگلها با تاکید بر اینکه مخالفتی با توقف بهرهبرداری صنعتی از شمال ندارد، افزود: شرکتهای بهرهبردار مبالغ ناچیزی از پول فروش چوب را به حساب دولت واریز میکنند اما آنها به جز بهرهبرداری از جنگل وظیفه حفاظت، نهالکاری، جادهسازی اطفای حریق و غیره را در جنگل به عهده داشته و رها کردن یکباره طرحهای جنگلداری اشتغال دو هزار نفر که به عنوان محافظ در جنگل مشغول فعالیت هستند را به خطر انداخته و احتمال قاچاق چوب را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: اشتغال هفت هزار نفر به طور مستقیم و دو هزار نفر به طور غیر مستقیم به بهرهبرداری از جنگل وابسته بوده و در صنعت نیز برای 24 تا 25 هزار نفر به واسطه برداشت از جنگلها اشتغال ایجاد شدهاست. با توقف بهرهبرداری از جنگل باید برای معیشت این افراد تدبیری اندیشیده شود در غیر این صورت با معضلات جدی مواجه خواهیم بود.
جلالی تاکید کرد: نباید ساختارهای موجود طرحهای جنگلداری به یکباره از بین برود و باید از مواهب الهی به صورت پایدار بهرهبرداری کرد.
وی درباره اظهارات متولیان آستان قدس رضوی درباره لغو فعالیت شرکتهای وابسته به این مجموعه در طرحهای جنگلداری، گفت: هنوز آستان رسما از اجرای طرحهای جنگلداری انصراف خود را اعلام نکرده و به محض اعلام رسمی، برای این شرکت جایگزین تعیین خواهیم کرد.
رییس سازمان جنگلها گفت: به مناسب هفته دولت 295 طرح با اعتباری بالغ بر 500 میلیارد ریال در بخشهای مختلف آبخیزداری، بیابانزدایی، حفاظت، جنگلکاری اقتصادی و گیاهان دارویی به بهرهبرداری خواهد رسید.
دسته بندی:
برچسب ها :
سازمان جنگلها ,
استان گیلان ,
توقف بهرهبرداری صنعتی از جنگلهای شمال ,
جنگلهای شمال ,
طرح تنفس ,
سازمان محیط زیست ,
جنگل ,
جنگلداری ,
آستان قدس رضوی ,
خدا کرم جلالی ,