کشاورزی روز

( مقالات و تازه های دنیای کشاورزی و محیط زیست )
امروز دوشنبه 13 آذر 1402
کشاورزی روز

تدوین نقشه راه احیا تالاب جازموریان و مقابله با بزرگترین کانون ریزگردها

محققان جهاد دانشگاهی با بهره گیری از توان و ظرفیت علمی کشور و همراهی دستگاه های اجرایی در صدد هستند تا با تدوین نقشه راه علاوه بر احیای تالاب جازموریان با بزرگ ترین کانون ریزگرد در کشور هم مقابله کنند.

تالاب جازموریان، حوضه ای آبریز ودریاچه ای به همین نام درجنوب شرق کشور است که دشت های حاصلخیز قلعه گنج و رودبار جنوب در استان کرمان و دشت های ایرانشهر، بمپور، سردگان، دلگان، سرتختی و اسپکه در استان سیستان و بلوچستان را شامل می شود.در اصطلاح محلی پوشش گیاهی این منطقه را جاز و کثرت آن را موریان می گویند که به همین سبب، این ناحیه به جازموریان معروف شده است. 

با توجه به شروع خشکسالی از دهه 70 در استان کرمان آب این تالاب کم شد و به نحوی که در سال 76 خشک شدن این تالاب قابل مشاهده بود و هم اکنون نیز بطور کامل خشک شده است.

مردم جنوب کرمان مدت هاست به تدبیر مسئولان کشور و استان برای احیای تالابی چشم دوخته اند که سال ها زیستگاه پرندگان، منبع تامین علوفه جنوب و شرق کشور و عامل تنظیم اکوسیستم منطقه بود و امروز امیدواری برای این اقدام دوچندان شده است. بخش جازموریان در فاصله 65 کیلومتری مرکز شهرستان رودبار جنوب است. 

رییس جهاد دانشگاهی استان کرمان درخصوص پیگیری ها و اقدامات درحال انجام برای احیای تالاب جازموریان از تدوین نقشه راه احیای این تالاب خبر داد و اظهار امیدواری کرد تا پایان سال جاری این کار به سرانجام برسد.

رضا کامیاب مقدس روز یکشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: ما کار مطالعاتی این طرح را از اسفند ماه سال گذشته آغاز کردیم و جلسات متعددی هم در این زمینه برگزار شد که گردآوری اطلاعات و مذاکرات با متخصصان این حوزه از جمله اقدامات است و امیدواریم ظرف یکسال نقشه راه را تدوین کنیم.

وی تاکید کرد: با تعداد زیادی از متخصصان و اندیشمندان این حوزه حتی برخی دانشگاهیان خارج از کشور برای کسب اطلاعات و تجارب، مذاکراتی انجام شده است.

کامیاب بیان کرد: برنامه ما این است که اولا نقشه راه را مبتنی بر واقعیت ها و راهکارهای عملیاتی تدوین کنیم و ثانیا دستگاه ها براساس این نقشه، ملزم شوند کارها را به نحو مطلوب انجام دهند. 

وی با اشاره به اینکه در نقشه راه یک ساختار اجرائی برای احیا تالاب پیش بینی خواهد شد گفت: شورای عالی برای این کار پیش بینی می شود تا همه کارها مرحله به مرحله به پیش رود. همچنین این شورا با حضور عالی ترین مسئولان دستگاه های زیربط در کشور تشکیل می شود.

رییس جهاد دانشگاهی کرمان ادامه داد: پس از اینکه کارها و اقدامات هر یک از دستگاه ها مشخص شد، موضوعات از طریق وزارتخانه مربوطه به آن دستگاه ابلاغ خواهد شد تا دستگاه های زیربط در استان ملزم باشند آنها را با روش هائی که مشخص شده به نتیجه برسانند.

** عزم جدی دستگاه ها برای احیای تالاب 

وی به عزم جدی مسئولان برای احیای تالاب جازموریان اشاره کرد و گفت: به نظر می رسد عزم جدی برای این کار مهم در مسئولان و دست اندرکاران اعم از کشوری و استانی وجود دارد.

کامیاب با اشاره به اینکه جهاد دانشگاهی هدایت علمی این اقدام را برعهده دارد، افزود: این کار با بهره گیری از توانمندی های های علمی دانشگاهیان و همکاری دستگاه ها و وزارت خانه ها انجام پذیر است.

وی اظهار امیدواری کرد که با مشارکت فعال تمامی سازمانها و دستگاه های ذیربط و همچنین انجام طرح های مطالعاتی و کارهای میدانی، سبب شود تا وضعیت تالاب از حالت بسیار نامناسب خارج و نهایتا احیا شود.

کامیاب اظهار کرد: افراد و گروه های مرجع باید همراهی جدی در این موضوع داشته باشند تا شاهد تحقق احیای تالاب جازموریان باشیم که به نظر می رسد با تعامل دستگاه ها و برنامه ریزی مناسب این موضوع دست یافتنی است .

رییس جهاد دانشگاهی ادامه داد: براساس نقشه راه احیای تاتلاب جازموریان مشخص می شود که برای نجات و احیای این تالاب چه اقدامات و کارهائی توسط سازمان و دستگاه باید انجام گیرد و آنها چه وظیفی در این زمینه دارند.

وی با اشاره به اینکه این اقدام یک کار چند بعدی است، اظهار کرد: این طرح دارای جنبه های مختلفی از جمله فنی مهندسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و توریستی است که باید به جنبه های مختلف آن توجه کافی شود.

کامیاب افزود: محیط زیست، آب منطقه ای، میراث فرهنگی و گردشگری، استانداری کرمان، فرمانداری های مربوطه، جهاد کشاورزی، منابع طبیعی از جمله دستگاه هایی هستند که در این طرح حضور دارند. بیشترین تعامل با سازمان محیط زیست است.

** تامین اعتبار و منابع مالی مناسب برای احیای تالاب جازموریان 

وی بر لزوم تامین اعتبار و منابع مالی این کار تاکید کرد و گفت: موضوع تامین اعتبار و منابع مالی طرح بحث مهمی است که باید به موقع انجام شود تا بتوان به اهداف ترسیم شده دست یافت.

رییس جهاد دانشگاهی کرمان ادامه داد: تصمیماتی که در مورد تالاب جازموریان گرفته می شود اگر دارای پیوست فرهنگی و اجتماعی نباشد، اقدامات و پیگیری ها ابتر می ماند و کارها به جایی نخواهد رسید.

کامیاب تاکید کرد که در تلاش هستیم تا موضوعات و اقدامات همه جانبه دیده شود تا کارها به شکل منظم و قوی به پیش رود و علاوه بر حفظ محیط زیست مردم نیز مزه این کار را بچشند.

منبع : سازمان حفاظت محیط زیست

دسته بندی:
مطالب مرتبط :

ارسال نظر

کد امنیتی رفرش

مطالب تصادفی

مطالب پربازديد