کشاورزی روز

( مقالات و تازه های دنیای کشاورزی و محیط زیست )
امروز دوشنبه 13 آذر 1402
کشاورزی روز

دستاورد تحقیقاتی تولید لاین­های دابل­هاپلوئید در فلفل دلمه­ا

محققین پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران در تحقیقات جدید خود به دانش­ فنی تولید لاین­های دابل­هاپلوئید در فلفل دلمه­ای از طریق روش جنین­زایی میکروسپور در جهت تولید بذور هیبرید F1 دست یافتند.

توليد بذور هيبريدF1 بدليل افزايش معني­دار در عملكرد، قيمت بالا و امكان محافظت طبيعي از حقوق اصلاحگر، كارآمد­ترين و جذاب­ترين تكنولوژي براي موسسات توليد بذر سبزيجات مي‌باشد. اصلاح بذور هيبريد F1، به دسترسي تجاري به لاين­هاي اينبرد وابسته است. براي ايجاد لاين­هاي اينبرد معمولاً از روش­هاي پرهزينه و زمان بر نظير خودگشني استفاده مي‌شود. ايجاد فن­آوري­هاي كارآمد جديد نظير هاپلوئيدهاي مضاعف شده (دابل هاپلوئيدها) مي­تواند يك راه­حل كارآمد و سريع براي تهيه لاين­هاي خالص باشد. از طرف ديگر دسترسي به    لاين­هاي اینبرد والديني در فلفل از كمپاني­هاي خارجي توليد كننده بذور سبزيجات تقريبا غير ممكن است و در انحصار مي باشد. سالانه ارز زيادي از كشور فقط براي واردات بذور هيبريد سبزيجات خارج مي­شود و نياز به توليد بذور هيبريد سبزيجات ازجمله فلفل توسط كشاورزان اعلام شده است. از لحاظ اقتصادی نيز اجرای اين طرح از توجيه اقتصادی بسيار مناسبی برخوردار می­باشد که می­توان به مواردی همچون اشتغال­زایی، بومی­سازی صنایع­ نوین در کشاورزی، تولید بذور هیبرید F1 با قیمت مناسب و در سطح انبوه با ارتقای عملکرد کمی و کیفی، امکان عرضه و صادرات برای کشور­های منطقه و متعاقبا ارزآوری مناسب و سوق دادن شرکت­ها از وارد کننده به سمت تولید کننده اشاره کرد.

 این پژوهش با هدف ايجاد پروتكل جنین­زایی میکروسپور و باززايي گياهان دابل­هاپلوئيد(خالص ژنتيكي / اينبرد لاين) در هيبريدهاي فلفل دلمه­اي صورت گرفت. به منظور القای جنین­زایی، غنچه ­ها و سپس میکروسپورها در تیمارهاي تنشی مناسب به مدت زمان­هاي مختلف در محیط ­هاي القايي متنوع قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده با جدا­سازي كافي و مناسب ميكروسپورها و اعمال تنش­هاي القايي مناسب و محيط القايي مورد نظر سلولها، جنین­زایی صورت پذیرفت. جنين­ها به محيط باززايي منتقل شدند و سپس گياهچه­ هاي هاپلوئیدي توليد و به گلدان منتقل و مورد بررسي سيتوژنتيكي قرار گرفتند و ماهيت هاپلوئيدي آنها مشخص شد. تيمارسازي گياهان هاپلوئيد با كلشيسين و بذرگيري از گياهان دابل­هاپلوئيد(بالغ بر 50 لاین اینبرد) كه اولين لاين­هاي اينبرد (خالص ژنتيكي) توليدي در كشور در فلفل دلمه­ای هستند انجام شد. . این تکنولوژی، موسسات تولید کننده بذور سبزیجات در کشور را قادر به تولید لاین اینبرد در داخل کشور و نهایتا معرفی بذور هیبرید بومی شده در کشور می نماید.

منبع : پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

 

دسته بندی: تازه ها,کشاورزی,
برچسب ها : تولید لاین­های دابل­هاپلوئید در فلفل دلمه­ای از طریق روش جنین­زایی میکروسپور , دانش­ فنی تولید لاین­های دابل­هاپلوئید در فلفل دلمه­ای از طریق روش جنین­زایی میکروسپور در جهت تولید بذور هیب , اصلاح بذور هيبريد F1 , لاين­هاي اينبرد , گياهان دابل­هاپلوئيد , موسسات تولید کننده بذور سبزیجات در کشور , تولید لاین اینبرد در داخل کشور , معرفی بذور هیبرید بومی شده در کشور ,
مطالب مرتبط :

ارسال نظر

کد امنیتی رفرش

مطالب تصادفی

مطالب پربازديد