معرفی رشته کارشناسی مهندسی منابع طبیعی - مرتع و آبخیزداری
به كليه اراضي طبيعي كه داراي پوشش گياهي خودرو بوده و بتواند علوفه مورد نياز دامها را در فصل چرا تأمين نمايند مرتع گفته ميشود. مراتع در تأمين نيازهاي علوفهاي دامها، تغذيه سفرههاي آب زيرزميني، بهرهبرداري از محصولات فرعي مرتعي، تصفيه و تلطيف هوا، جلوگيري از فرسايش خاك و بروز سيل، تأمين نيازهاي حيات وحش و جنبههاي تفرجگاهي اهميت دارند.
كشور ما با برخورداري از 90 ميليون هكتار عرصههاي مرتعي، يكي از 8 كشور داراي غنيترين فلور گياهي در جهان است. بنابراين حفاظت، احياء، اصلاح و بهرهبرداري بهينه از مراتع در قالب مديريتي صحيح و كارآمد و در راستاي توسعه پايدار ضرورت دارد كه تنها از طريق علم و هنر مرتعداري (Range Management) ميسر است.
مراتع خود در بستر حوزههاي آبخيز واقع شدهاند و حوزه آبخيز (Watershed) به محدودهاي طبيعي كه داراي يك زهكش اصلي باشد و در مواقع بارندگي آب تمام آبراههها به درون اين زهكش (رودخانه يا مسيل) وارد شده و در نهايت از نقطه مشخصي تحت عنوان خروجي حوزه تخليه ميگردد، اطلاق ميگردد.
دانشجویان این رشته به توانمندیهای متعددی دست خواهند یافت. به عنوان مثال، این که حد چرای دام در یک مرتع کجاست و تعامل این موضوع با عرصه كشاورزی در این مرتع باید چگونه باشد؟ و یا چگونه می توان از عوارض و آسیب سیلاب و خشكسالی، جلوگیری كرد، اداره مراتع و آبخیزهای کشور و بهره برداری صحیح از منابع تولید علوفه برای تولیدات دامی بیشتر و جلوگیری از فرسایش در حوزه های آبخیز اعم از بادی، آبی و سیلابی که سبب هدر رفتن خاک و پر شدن مخازن سدها و پیشروی شنهای روان می شود، تقویت پوشش گیاهی، اصلاح آبراههها و جلوگیری از فرسایش خاك از دیگر توانمندی های دانش آموختگان این رشته است.
گرایشهای ارشد مهندسی منابع طبیعی - مرتع و آبخیزداری (بر اساس دفترچه کنکور ارشد):
- مهندسی منابع طبیعی - آبخیزداری
-
مهندسی منابع طبیعی - مرتعداری
گرایشهای دکترای مهندسی منابع طبیعی - مرتع و آبخیزداری (بر اساس دفترچه کنکور دکترا):
-
علوم مرتع، مرتعداری
-
بیابان زدایی
-
آبخیزداری