کشاورزی روز

( مقالات و تازه های دنیای کشاورزی و محیط زیست )
امروز دوشنبه 31 اردیبهشت 1403
کشاورزی روز

بیماری های شایع تخم ها و لاروها ی ماهیان زینتی

سه عامل مهم باعث سفيد شدن و خراب شدن تخمها مي شوند:

1- كمبود اسپرم

2- آب داراي املاح اضافي است اصطلاحاً سنگين است.

3- حمله قارچها به تخمها

1- كمبود اسپرم – علت كمبود اسپرم ضعيف بودن ماهي نر است. بايد ماهي نر از ماهي ماده حداقل يك هفته بصورت جداگانه نگهداري شود و در اين مدت با غذاهاي مقوي و متنوع تقويت شود و تا زمان آماده شدن كامل براي تخم ريزي تمام نكات بهداشتي رعايت شود و كنترل زنجيره هاي مراقبتهاي ويژه و شرايط لازم آكواريم بصورت ايده آل باشد. كه در آنصورت بايد ماهيهاي نر شاداب و سرحال باشند تا بتوانند در موقع تخم ريزي اسپرم كافي براي بارور ساختن تخمها رها سازند.

2- آب داراي املاح اضافي است و اصطلاحاً آب سنگين است- آب داراي املاح متعددي است كه مهمترين آنها نمكهاي كلسيم و منيزيم مي باشند. مقدار اين نمكها در هر آب و در هر منطقه كشورمان متفاوت است و اصطلاحاً مقدار املاح موجود در آب را سختي آب يا ميزان سنگيني آب يا DH آب مي گويند. اندازه درجه DH آب را با دستگاهي بنام سختي سنج اندازه گيري مي نمايند. ازطرفي هر گونه و هر نوع از ماهيها با شرايط خاصي مي توانند تخمريزي كنند و تخم هر كدام از آنها احتياج به درجه سختي آب معيني دارد.

حالا چنانچه درجه سختي آب متناسب با آن نوع تخم نباشد وجود املاح اضافي در آب باعث سفيد يا خراب شدن تخمها مي گردد.

آبي كه ميزان نمكهاي كلسيم و منيزم محلول آن زياد باشد آب سنگين است كه براي تخمها مناسب نيست. بهترين آب براي تخمها آب باران و آب برف است. زيرا داراي كمترين درجه سختي است. آب چشمه هايي كه از مناطق كوهستاني جاري مي شود، سبك و بسيار مناسب است. آب جوشيده كه املاح آن به ديواره ظرف چسبيده باشد داراي املاح كمتري است و براي تخمها مناسب است. بهترين روش و آسانترين راه سبك كردن آب از طريق استفاده از ماده شيميايي رزين است. آب پس از عبور از اين ماده شيميايي املاح اضافي خود را از دست مي دهد باعث سبك شدن آب خواهد شد. با داشتن دستگاه DH سنج آب مورد نياز هر خانواده ماهيها را تهيه و اندازه گيري نمائيد. و در نتيجه زمانيكه تخمها در آب با شرايط مناسب قرار بگيرند كه داراي درجه سختي اندازه نياز تخمها باشد. هيچگونه صدمه اي به تخمها وارد نمي شود. در غير اينصورت اگر درجه سختي آب تخمها مناسب نباشد تخمها خراب خواهد شد.

3- حمله قارچها به تخمها- چون تخمها در يك مكان ثابت و بدون حركت هستند. حمله قارچها به تخمها شروع مي شود، كه در ابتدا به تخمهاي سفيد و خراب شده حمله ور مي شوند. اين عمل كه حمله قارچها به تخمها خواهد بود، باعث سفيد شدن و خراب شدن بقيه تخمها خواهدشد. قارچها با صدمه وارد كردن به تخمها منجر به نابودي آنها مي شوند و روي تخمها يك غشاي ابري سفيد رنگ ظاهر مي شود كه اين غشاي سفيد رنگ همان قارچها هستند.

راههاي كنترل و جلوگيري از رشد قارچها عبارتند از :

الف- تخمها در جاي تاريك قرار گيرند.

ب- درجه حرارت آب تخمها 27 تا 29 درجه سانتيگراد باشد.

ج- به تخمها داروي ضد قارچ اضافه كنيد. براي كنترل و جلوگيري از رشد قارچها بهترين دارو متيلن بلو بصورت حمام دائم است.

د- حدالامكان تخمهاي فاسد شده را از آكواريم خارج كنيد.

ج- بررسي تلفات لاروها و علل بيماري آب آوردگي كيسه زرده نوزادان

نوزاداني كه تازه از تخم در مي آيند، دراطراف كيسه زرده آنها مقدار غير طبيعي مايع جمع مي شود. رنگ نوازدان از بقيه روشنتر مي شود . نسبت به نوزادان سالم كمتر فعاليت دارند و از كمر حالت خميدگي پيدا مي كنند و به نظر مي رسد كه كيسه زرده آنها جذب بدنشان نمي شود و هيچ تغييري حاصل نمي شود. در واقع سه عامل مهم در بوجود آمدن چنين حالاتي نقش مهم دارند كه عبارتند است:

1- مسموميت شيميايي مثلاً با نوعي فلز مثل زنگ آهن و غيره .

2- آب داراي املاح زيادي است كه اصطلاحاً گفته مي شود آب سنگين است.

3- انواع باكتريها يا ميكروبها باعث اين حالت در نوزادان مي شوند.

بهترين روش تهيه آب مناسب براي استفاده تخمها و نوزادان ماهيها

آب را از یك تكه لوله پوليكا پلاستيكي كه به دو طرف آن اتصالات وصل شده است و داخل آن ماده شيميايي رزين قرارگرفته است عبور دهید. آب سالم با عبور از رزين سبك خواهد شد و سختي آب با درجه سختي مناسب براي هر خانواده از ماهيها تهيه و مورد استفاده قرار مي گيرد و در يك مخزن ذخيره سازي و جمع آوري مي شود. داخل مخزن يك فيلتر بزرگ كه از سه لايه تشكيل شده است وجود دارد : 1- ابر 2- ذغال اكتيو يا كربن اكتيو 3- ماسه سيليس

و بمدت يك هفته آب فيلتر مي شود و توسط سنگ هوا به آب اكسيژن اضافي وارد مي شود. بطوريكه بعد از يك هفته آب ساخته شده هيچگونه املاح اضافي نخواهد داشت وكاملاً آب شفاف و كريستالي وداراي سختي مناسب خواهد شد. آب ساخته شده را مي توانيد چندين بار استفاده كنيد و نبايد آن را دور بريزيد . بهتر است بعد از باز شدن تخمها، به مخزن ذخيره سازي برگشت داده شود.

 

برگرفته از مقاله آقای بهزاد موذن - اصفهان

منبع : سایت ماهی / http://www.maahee.ir/

دسته بندی: آفات و بیماری ها,
برچسب ها : سفيد شدن تخمها , كمبود اسپرم , حمله قارچها به تخمها , راههاي كنترل و جلوگيري از رشد قارچها , تخمها و نوزادان ماهيها ,
مطالب مرتبط :

ارسال نظر

کد امنیتی رفرش

مطالب تصادفی

مطالب پربازديد