طرح تنفس در ۱۵۰ هزار هکتار از عرصههای جنگلی کشور اجرا شده است

به گفته رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور طرح تنفس و توقف بهرهبرداری تجاری از جنگلهای کشور تاکنون در ۱۵۰ هزار هکتار از مناطق جنگلی شمال اجرا شده و برای تداوم فعالیت بخشی از نیروهای حفاظتی طرحهای جنگلداری برای ادامه یافتن برنامههای حفاظتی، قراردادهایی با حافظان جنگل از ابتدای سال آینده منعقد خواهد شد.
به گزارش کشاورزی روز به نقل از روابط عمومی سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور ، رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور طرح تنفس و توقف بهرهبرداری تجاری از جنگلهای کشور تاکنون در ۱۵۰ هزار هکتار از مناطق جنگلی شمال اجرا شده و برای تداوم فعالیت بخشی از نیروهای حفاظتی طرحهای جنگلداری برای ادامه یافتن برنامههای حفاظتی، قراردادهایی با حافظان جنگل از ابتدای سال آینده منعقد خواهد شد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها به نقل از ایانا - خدا کرم جلالی در نشست خبری به مناسبت هفته منابع طبیعی و آبخیزداری بیان کرد: اجرای طرح تنفس در ۱۵۰ هزار هکتار از جنگلهای شمال مربوط به طرحهایی است که مدت آنها به اتمام رسیده است.
این مقام مسئول عنوان کرد: طرحهای جنگلداری که در سه سال اول برنامه ششم مدت آنها به پایان نمیرسد باید طی این سه سال تعیین تکلیف شده و تسویه حساب شوند. طرحهایی نیز که به اتمام رسیدهاند، تمدید قرار داد نمیشوند.
وی درباره اظهارات جنگلبانان طرح واتاشان که قرارداد آنها در راستای حفاظت از جنگل تمدید نشده، گفت: برخی شرکتهای بزرگ که دارای چندین طرح هستند و یک یا دو طرح آنها خاتمه یافته، از طریق تعهداتی که نسبت به کارکنان دارند، نیروها را حفظ کردند. از سال ۹۶ برای کار حفاظت بر اساس اعتباری که مجلس به ما اختصاص میدهد، قرارداد میبندیم.
رئیس سازمان جنگلها درباره اعتبارات در نظر گرفته شده برای اجرای طرح تنفس، بیان کرد: رقمی برای اجرای این طرح در نظر گرفته شده که هنوز نهایی نشده است. امیدواریم طی چند روز آینده این اعتبار نهایی شود. از آنجا که مجلس تمایل به اجرای طرح دارد، امیدواریم اعتبارات کافی برای اجرای این طرح در نظر بگیرد. ما حداقل سالانه ۸۰ میلیارد تومان اعتبار برای اجرای تنفس نیاز داریم.
با وجود توقف بهرهبرداری تجاری از جنگلهای شمال، برای جنگلهای ارسباران که ذخیرهگاه زیست کره هستند، طرح جنگلداری تهیه شده و بخشی از کارشناسان بر این باورند که طرحهای تدوین شده برای مدیریت این جنگلها مطلوب نیست و قطع درختان در این جنگلها غیر اصولی است. جلالی دراین رابطه گفت: طرح جنگلداری برنامه مدیریت جنگل است. تدوین طرح به منزله بهرهبرداری نیست و ما برای تمام جنگلها طرح تهیه میکنیم. اگر موردی از قطع در جنگلهای ارسباران بوده کار پرورشی و بهداشتی است و بههیچ وجه بهرهبرداری تجاری از جنگل ارسباران نداریم.
به گفته رئیس سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور در سال جاری هفته منابع طبیعی با شعار "همیار طبیعت باشیم"، گرامی داشته خواهد شد.
وی افزود: امسال ۱۰ میلیون اصله نهال در سطح ۱۰۰ هزار هکتار از عرصههای طبیعی با مشارکت سازمانهای مردم نهاد، مردم و علاقهمندان کاشته میشود و عملیات مراقبتی آنها نیز در آینده پیگیری خواهد شد.
رشد ۱۹۱ درصدی بودجه منابع طبیعی در سال ۹۶
جلالی به تشریح وضعیت بودجه پرداخت پرداخت و گفت: در سال ۹۵ حدود ۶۲۰ میلیارد تومان اعتبار برای سازمان جنگلها پیش بینی شد. با مصوبه دیروز ۱۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به کنترل کانون گرد و غبار اختصاص یافت.
وی اضافه کرد: در سال ۹۶، یک هزار و ۸۰۶ میلیارد تومان اعتبار داریم که ۱۹۱ درصد افزایش نسبت به سال قبل را نشان میدهد.
رئیس سازمان جنگلها بیان کرد: بودجه آبخیزداری ۱۳۱ درصد رشد یافته و بیابانزدایی که بحث مورد توجه این روزها است و خسارات سنگینی از این ناحیه داریم، با رشد ۱۴ برابری، ۹۱۰ میلیارد تومان تعیین شده است.
وی همچنین با تشریح عملکرد دولت یازدهم در بخش منابع طبیعی گفت: در این دوره ۱۹,۵ میلیون هکتار اخذ سند مالکیت اراضی به صورت کاداستر داریم. با پیگیری کاداستر، تعرض به اراضی کاهش پیدا میکند. در حال حاضر برای ۱۳۵ میلیون هکتار از اراضی ملی سند رسمی صادر شده اما با حدنگاری اراضی و کاداستر، میتوانیم ضریب حفاظتی اراضی را افزایش دهیم.
جلالی افزود: کمربند حفاظتی برای جلوگیری از تصرفات و جدا کردن اراضی ملی و مستثنیات در سه هزار و ۶۳۱ کیلومتر ایجاد شده است.
وی ادامه داد: با ایجاد و ساماندهی ۴۳ تشکل مردم نهاد در قالب اتحادیههای ملی و استانی تلاش میکنیم سیاست اصلی سازمان، یعنی جلب مشارکت مردم در حفاظت عرصههای طبیعی را عملیاتی کنیم.
رئیس سازمان جنگلها همچنین از پیگیری اجرای طرح مدیریت جامع حوضه آبخیز در ۱,۵ میلیون هکتار از عرصههای طبیعی کشور خبر داد و افزود: سیاست ما این است که با توجه به یافتههای تحقیقاتی و تجربیات کشورهای پیشرو در زمینه مدیریت منابع طبیعی در قالب پروژههای بینالمللی پایلوت مدیریت جامع حوضه آبخیز را با محوریت مشارکت مردم در سراسر کشور اجرا کنیم.
وی ادامه داد: طرح مدیریت جامع حوضه آبخیز میتواند نجات بخش بسیاری از مشکلات و چالشها در حوزه منابع طبیعی و مشکلات زیست محیطی کشور حل خواهد شد.
به گفته جلالی بخشی از مشکلات حوزههای منابع طبیعی و محیط زیست به عدم جامع نگری در حوضههای آبخیز باز میگردد. دستگاههای ما به صورت انتزاعی در پروژههای خود عمل کرده و بدون توجه به اثرات طرحهای مختلف به روی یکدیگر و تاثیر عوامل اقلیمی، اقدام به اجرای برنامههای مختلف کردهاند که نتیجه آن گرد و غباری است که امروز از عراق میآید و خشک شدن هورها و تالابهای ایران است.
وی با اشاره به اینکه سیاستهای برنامه ششم توسعه به مسئله آب و محیط زیست متمرکز شده، از رشد مطلوب اهداف کمی و کیفی در بخش منابع طبیعی خبر داد.
رئیس سازمان جنگلها گفت: در برنامه ششم اجرای عملیات آ بخیزداری و آبخوانداری به میزان حداقل ۱۰ میلیون هکتار و سالانه حداقل دو میلیون هکتار، احیا، توسعه و غنیسازی جنگلها در سطح ۸۱۵ هزار هکتار، اجرای طرحهای کنترل کانون گرد و غبار در سطح یک میلیون و ۱۴۰ هزار هکتار، تهیه نقشه حد نگاری در سطح ۱۳۲ میلیون هکتار و ارتقای پوشش ۱۰ درصد ضریب حفاظت از جنگلها و مراتع کشور و اجرای طرحهای مرتعداری به میزان ۱۰ میلیون هکتار پیشبینی شده است.
وی درباره کنترل ریزگردها در خوزستان بیان کرد: طی ۱۵ سال گذشته یک میلیون هکتار از تالابهای کشور به دلیل کم آبی خشک شده و این عرصهها به کانون گرد و غبار تبدیل شدهاند.
وی افزود: در خوزستان یک میلیون و ۲۰۰ هزا رهکتار بیابان وجود دارد که ۸۰۰ هزار هکتار آن کانون بحرانی است و در سطح ۱۲۰ هزار هکتار عملیات بیابانزدایی انجام شده است. ۳۵۰و هزار هکتار از کانونهای بحرانی خوزستان در جنوب شرقی اهواز واقع شده که کانون تولید ریزگرد است و اگر این عرصهها مرطوب نشود، برای منطقه مشکل ایجاد میکند.
رئیس سازمان جنگلها افزود: مطالعه دقیقی درباره سهم ریزگردهای داخلی و خارجی انجام نشده اما پیشبینی میشود ۸۰ درصد گرد و غبار از خارج وارد شده و ۲۰ درصد آن از کانونهای داخلی منشا میگیرد.
وی از اختصاص ۳۰ میلیارد تومان برای عملیات بیابانزدایی در خوزستان و کنترل کانونهای بحران خبر داد.
این مقام مسئول آبخیزداری را یکی از راههای ارزان قیمت استحصال آب دانست که یک پنجم سدها هزینه دارد اما بعد از انقلاب با غفلت مواجه شده است.
به گفته جلالی با توجه به نقش آبهای زیرزمینی در تامین منابع آبی ایران، باید به آبخیزداری بیشتر توجه شود. البته در شورایعالی آب معاون اول رئیس جمهور بر ضرورت اجرای آبخیزداری تاکید کرده است.
وی یادآور شد: در سال جاری ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای آبخیزداری در نظر گرفته شده که درصد تخصیص اعتبارات حدود ۱۰ درصد بوده است.