close
تبلیغات در اینترنت
خواص گیاه اقاقیا

کشاورزی روز

( کشاورزی - محیط زیست - دامپروری - شیلات )
امروز شنبه 23 آذر 1398

خواص گیاه اقاقیا

ترکیبات شیمیایى‌

در ریشه و پوست و دانه درخت اقاقیا ماده‌اى به نام روبین‌ و در برگ و گل ‌آن نیز گلوکوزیدى به نام روبى‌نین‌ است که هر دو مادهء سمّى هستند و به همین‌ علت در مصارف درمانى باید احتیاط شود و از مقدار مجاز خوراک آن تجاوز نشود و زیر نظر پزشک مصرف شود. در دانه اقاقیا در حدود 30 درصد مواد روغنى وجود دارد و اگر ماده تلخ و سمّى آن را جدا کنند از دانه اقاقیا آردى تهیه ‌مى‌شود که مى‌توان به آرد گندم براى طبخ نان اضافه نمود و نان چرب لذیذى به‌دست مى‌آید.

 

خواص

از گل درخت اقاقیا و پوست و برگ آن به صورت دم‌کرده استفاده مى‌شود.

* دم کرده 12 گرم برگ خشک اقاقیا در 150 گرم آب جوش اگر صبح ناشتا خورده‌ شود براى اختلال صفرا موثر است و اگر 12 گرم گل آن را در 150 گرم آب جوش ‌دم کنند و قبل از ناهار و شام بخورند آرام‌کننده، مقوى و قابض است و در عین حال ‌رفع صفرا مى‌کند و لینت مى‌دهد.

* دم کرده پوست درخت به مقدار کم آن ملیّن است واگر زیادتر مصرف شود مسهل قوى و قى‌آور است و اگر خیلى زیاد مصرف شود مسمومیت ایجاد مى‌کند.

* دم کرده 20 گرم گل اقاقیا در یک لیتر آب جوش نوعى‌ نوشابه تونیک مى‌شود که براى رفع کم‌خونى و رفع ترشحات سفید زنانگى 1 فنجان‌ قبل از غذا مى‌خورند.

* در چین گل‌هاى درخت اقاقیا را با گوشت پخته و سوپ آن را براى معالجه بیمارى‌هاى چشم مى‌نوشند.

* از گل اقاقیا در تهیه محلول‌هاى زیبایى و براى تولید تنتور زرد رنگى براى رنگ کردن ابریشم و کاغذ و پنبه استفاده مى‌شود.

 

خواص درمانی اجزای مختلف گیاه اقاقیا

خواص درمانی گل: آرام کننده، مقوی، قابض، نرم کننده و صفرابر

برگ: ضد اسپاسم، ملین و صفرابر

پوست: مقوی و ملین ملایم . امروزه به علت دانستن ترکیبات سمی مصرف درمانی آن بسیار محدود گشته است .

موارد استعمال در پزشکی سنتی: به عنوان قابض، صفراآور، پیشاب آور، قی آور، نرم کننده پوست، ملین، میکروب کش، آرام بخش و نیرو بخش.

مقدار و دستور مصرف : 4 – 3 گرم روزی سه بار به صورت دم کرده .

 

کاربردهای مهم دارویی گیاه اقاقیا؛

 

منبعی غنی از فیبر خوراکی

گیاه اقاقیا به دلیل آنکه حاوی 90 درصد فیبر خوراکی است منبع غنی از این ماده به حساب می‌آید. این نوع از فیبر که در آب حل می‌شود بخش مهمی از رژیم غذایی را تشکیل می‌دهد. همچنین به سیستم گوارشی کمک می‌کند تا عملکرد بهتری داشته باشد و خطر ابتلا به دیابت و بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.

 

تسکین دهنده بیماری‌های گوارشی

فیبر می‌تواند در تسکین علائم یبوست و ناراحتی‌های ناشی از اختلالات گوارشی از جمله سندرم روده تحریک‌پذیر موثر باشد. با این حال فیبر موجود در اقاقیا تنها دلیل مفید بودن این گیاه برای سیستم گوارشی نیست. شیره این گیاه به‌ تغذیه باکتری‌های مفید در روده‌ها کمک می‌کند.

 

امیدی برای کنترل دیابت در آینده

برخی متخصصان ادعا می‌کنند مکمل‌های اقاقیا در تنظیم قندخون موثرند. هرچند تاکنون شواهد کلینیکی محدودی در حمایت از این ادعا وجود دارد اما این موضوع بدیهی است که فیبر غذایی نقش مهمی در تنظیم قندخون مبتلایان به دیابت نوع 2 بازی می‌کند.

 

کمک به کاهش کلسترول خون

همچون دیگر فیبرهای خوراکی، اقاقیا می‌تواند در کاهش کلسترول خون موثر باشد. هرچند مطالعه انجام شده توسط اداره سلامت غذای اروپا حاکی از ارتباط مستقیم بین مصرف این گیاه و سطح کلسترول نیست، اما برخی نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد اضافه کردن فیبر خوراکی به رژیم غذایی به طور قابل توجهی در کاهش کلسترول نقش دارد.

 

درمان گلودرد

اقاقیا حاوی ترکیبی است که در تسکین التهاب غشاء مخاط دهان موثر است. به همین دلیل است که در گذشته از این گیاه برای درمان زخم، زخم دهان و علائم سرماخوردگی استفاده می‌شد. امروزه نیز این گیاه در تولید بسیاری از داروهای مورد استفاده برای سرماخوردگی کاربرد دارد.

 

حفظ سلامت دندان‌ها

بررسی‌ها حاکی از آن است که شیره اقاقیا حاوی خواص ضدباکتریایی است که به کنترل باکتری‌های مضر در دهان و عامل بیماری‌های لثه کمک می‌کند.

 

اثرات مفید در کاهش وزن

یکی از فوائد مصرف خوراکی‌های حاوی فیبر خوراکی این است که به فرد کمک می‌کنند برای مدت‌ زمان بیشتری احساس سیری داشته باشد. به همین دلیل نتایج مطالعات نشان می‌دهد مصرف شیره درخت اقاقیا به دلیل برخورداری از فیبر در درمان چاقی موثر است.

 

فرآوری: مریم مرادیان نیری / بخش تغذیه و آشپزی تبیان

منبع : سایت تبیان 


دسته بندی: خواص گیاهان دارویی,گیاهان,
برچسب ها : ترکیبات شیمیایى‌ اقاقیا , خواص اقاقیا , گل درخت اقاقیا , پوست و برگ درخت اقاقیا , درخت اقاقیا , اقاقیا , خواص درمانی اجزای مختلف گیاه اقاقیا , کاربردهای مهم دارویی گیاه اقاقیا , کاهش کلسترول خون , تسکین دهنده بیماری‌های گوارشی , کاهش وزن ,

ارسال نظر

نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتیرفرش کد امنیتی

مطالب تصادفی

مطالب پربازديد