کيفيت گندم توليد داخل نسبت به سال گذشته بهبود يافته است

سرپرست مرکز پژوهش هاي غلات گفت: امسال کيفيت گندم توليد داخل نسبت به سال گذشته بهبود يافته است.
به گزارش کشاورزی روز به نقل از خبرگزاری آريا، حيدر علي نصر به آزمايشهاي انجام شده بر روي 700 نمونه گندم ارسالي از استانهاي مختلف اشاره كرد و گفت: نتايج آزمايشات نشان دهندهي کاهش افتهاي مفيد و غير مفيد و بيانگر افزايش کيفيت گندمها در سالجاري نسبت به سال گذشته است.
وي با بيان اينکه خريد تضميني گندم در کشور تقريباً به پايان رسيده و در حال ورود به فصول سرد سال هستيم، گفت: امسال بحث سستي آرد در فصول پاييز و زمستان را نخواهيم داشت، چرا که کيفيت گندمهاي خريداري شده در سالجاري نسبت به سال گذشته افزايش يافته است.
نصر گفت: با تاکيداتي که براي نمونهگيري گندمها شده بود، در سال گذشته 400 نمونه گندم داخلي از استانهاي کشور در آزمايشگاه مرکزي، آزمايش شده اما در سالجاري تاکنون 700 نمونه آزمايش شده و تا 100 نمونه نيز به حجم آن اضافه خواهد شد که نشان دهندهي عملکرد 2 برابري در اين بخش هستيم.
وي افزود: بررسي هاي اوليهي گندم 20 استان کشور تا امروز انجام شده و 11 استان ديگر نيز نمونههايش به ما رسيده که تا آخر مهر ماه آناليز کامل گندمها را به سر انجام خواهيم رساند و نتايج را اعلام ميکنيم.
نصر اعلام کرد: ميانگين افت مفيد گندمها از 1/53 درصد در سال گذشته به 1/39 درصد در سالجاري و ميانگين افت غير مفيد گندمها از 1/46 درصد به 1/36 درصد کاهش يافته که نشان دهنده کيفيت بالاتر و پاکي بيشتر گندمهاي خريداري شده در فصل جاري است.
سرپرست مرکز پژوهش هاي غلات خاطر نشان کرد: حلقهي اول تامين غذاي پر مصرف مردم، گندم است که معيار و ملاک ارزيابي کيفيت آن استاندارد 104 است و اين استاندارد اجباري نيست، اما حلقه دوم، در زنجيرهي تأمين، آرد است که استاندارد اجباري 103 را دارد که اين 2 استاندارد بر روي سايت سازمان استاندارد و تحقيقات صنعتي قرار دارد؛ البته استاندارد آرد يک اصلاحيه هم خورده است.
وي گفت: برخلاف استاندارد گندم، استاندارد شماره 103 آرد اجباري است و معاونتهاي نظارتي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکي و مؤسسهي استاندارد، موظف به نظارت کامل بر اجراي اين استاندارد در کارخانجات آردسازي و صدور دستورالعمل توليد آرد براي 307 واحد توليدي آرد هستند.
وي تأکيد کرد: اين سازمانهاي نظارتي موظف به کنترل و نظارت مستمر بر توليدات واحدهاي آردسازي و خروجي آرد آنها هستند و پاسخگويي در خصوص کيفيت آرد مصرفي و در نتيجه نان مردم وظيفهي اين 2 نهاد است و شرکت بازرگاني دولتي ايران هيچگونه مسؤوليت و وظيفهاي در قبال کيفيت آرد و نان ندارد.
نصرعنوان کرد: در استاندارد 103 اين موضوع مطرح شده که بايد سالي 2 بار سرب و کادميوم آردهاي توليدي اندازهگيري شود و بار ميکروبي و اندازهي سبوس در تجديد نظر سوم و اصلاحيه اول استاندارد 103 مطرح شده و دانشگاه هاي علوم پزشکي استانها و ادارات کل استاندارد استانها، دستگاههاي مسؤول در اين زمينه هستند.
وي با بيان اينکه شرکت بازرگاني دولتي ايران بر حسب احساس مسؤوليت در زمينهي سلامتبخشي و ارتقاي کيفيت توليد نان آزمايشات لازم از آردهاي توليد شده را انجام ميدهد، تاکيد کرد که اين موضوع وظيفهي ذاتي اين شرکت نيست.
سرپرست مرکز پژوهش هاي غلات در خصوص پايش کيفيت نان گفت: کيفيت نان بايد با تعيين نمونه و حجم مناسبي از نمونه و آزمايشات لازم ارزيابي شود و صرف نمونه قراردادن توليد نان يک واحد و يا گفتن يک فرد که شاخص حسي در سنجش کيفيت نان است، سنجش علمي و دقيق محسوب نميشود و نميتواند ارزيابي مناسبي به حساب بيايد.
نصر با اشاره به اينکه استاندارد ارزيابي کيفيت نان استاندارد ملي شمارهي 2628 است، تصريح کرد: شرکتهاي غله و خدمات بازرگاني مناطق و استانها از کل نان هاي توليدي نمونه برداري ميکنند و با انجام آزمايشات نتايج را به مرز پژوهشهاي غلات ارائه ميدهند که تحت عنوان گزارش کيفيت نان در هر ماه منتشر ميشود.
وي گفت: کيفيت نان در اين پايش براساس نمره دريافتي از 100 مشخص ميشود به اين صورت که: دامنهي0درصدي تا 60 نمره ضعيف و نيازمند ارتقاي کيفيت است، نمرات 60 تا 80 درصد سطح کيفي متوسط، 80 تا 90 سطح کيفي خوب و 90 تا 100 کيفيت خيلي خوب نان را نشان ميدهد.
نصراضافه کرد: در حال حاضر نتايج پايش گوياي آن است که ما با حفظ کيفيت نان کشور، در دامنه کيفيت خوب قرار داريم و نمرهي کيفيت نانهاي سنتي ما در حال حاضر 83 است که شامل کيفين خوب انواع نان سنتي تافتون، لواش، بربري و سنگک ميشود.
سرپرست مرکز پژوهش هاي غلات درپايان مهمترين آسيب کنوني نان را عدم افزايش قيمت نان از سال 1393 تاکنون دانست و گفت: درسالهاي اخير نانوايان براي جبران هزينه هاي خود به کاهش وزن چانهها روي آورده اند ولي کاهش وزن چانه هم به خاطر کوچکشدن بيش از حد ديگر جواب نمي دهد، لذا براي کشش آمدن چانه، برخي نانوايان به استفاده از جوهر قند يا بلانکيت در توليد نان روي آورده اند که اين موضوع سلامت مردم را با خطر جدي مواجه خواهد کرد و بايد نگاهي ويژه به رفع اين آسيب داشته باشيم.